23.8 C
Apeldoorn
woensdag 31 mei 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Slimme dakconstructie met Kerto LVL

GMÜND – De unieke dakconstructie van de nieuwe mensa vormt het centrale punt van de hogeschool in Schwäbisch Gmünd en gaat naadloos op in de omgeving. Bezoekers zien een gewelfd dak dat mooi overgaat in het landschap. De bijzondere dakconstructie is ontworpen door het Duitse architectenbureau Liebel/Architekten en is gemaakt van Kerto LVL Q-panelen en S-balken van Metsä Wood.

De basisgedachte van het gebouw was om zoveel mogelijk natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. “Daarom hebben we ervoor gekozen om de dakconstructie van hout te maken”, vertelt Steffen Kainzbauer, architect en projectmanager bij Liebel/Architekten. “De houten dakconstructie is ontwikkeld door een interdisciplinair team van zeven specialisten.” De groep heeft een rasterwerkstructuur ontwikkeld die rust op stalen kolommen. De dakconstructie is gerealiseerd met behulp van Kerto LVL Q-panelen en S-balken.

Binnen het project is het constructief zeer sterke Kerto LVL toegepast voor de balken en de dak- en vloerplaten. “We hebben een puur ontwerp gerealiseerd met identieke fineren voor zowel de balken als het beschot. Dankzij het hoge dragende vermogen van de LVL-balken konden we slanke balken toepassen en de LVL-dak- en vloerplaten gebruiken voor de schijfwerking”, vertelt Mark Lukas van ingenieursbureau Dr.-Ing. H. Hottmann. De hoofddraagbalken van Kerto LVL die zijn toegepast in de dakconstructie zijn slechts 10-12 centimeter breed en hebben een minimale doorbuiging.

Complexe dakconstructie

Het ontwerpteam van het dak heeft een unieke dakconstructie gerealiseerd met Kerto LVL Q-panelen en S-balken. Het eindresultaat ten aanzien van duurzaamheid, ontwerp en functionaliteit is overtuigend. Timmerbedrijf Holzbau Moßhammer GmbH heeft een topprestatie geleverd met de constructie van de grote nieuwe mensa. Het project is met nauwkeurige precisie en volledig volgens de planning gerealiseerd.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X