CULEMBORG – De Rijksoverheid en Gispen gaan samenwerken op het gebied van duurzaam rijksmeubilair. Na een aanbestedingstraject en een gang naar de rechter is Gispen definitief geselecteerd als leverancier van kantoormeubilair voor de Rijksoverheid. Ondanks dat Gispen op het moment van de aanbesteding niet in het bezit was van een FSC- of PEFC-certificaat, gaat de opdracht toch hun kant op.
Circulariteit was een belangrijk uitgangspunt. Duurzaamheid, levensduurverlenging, waardebehoud en het voorkomen van afval staan centraal binnen het partnership. Voorafgaand aan de overeenkomst kwam de overeenkomst tussen de Rijksoverheid en Gispen nog wel onder de rechter. Een andere leverancier van kantoormeubilair, Drentea uit Emmen, had namelijk een rechtszaak aangespannen, omdat bij de aanbesteding Gispen als winnende partij niet in het bezit was van een FSC- of PEFC-keurmerk. En dat terwijl de overheid al jaren lang al het mkb aanzette tot het behalen van deze certificaten. Sterker nog: bij menig aanbesteding lag deze eis zwart-op-wit op tafel.
Drentea schreef in op de opdracht voor levering van circulair kantoormeubilair, 10 jaar lang, aan alle Ministeries en overheden. De aanbesteding werd uitgeschreven door Rijkswaterstaat en is volgens hen de meest circulaire en duurzame aanbesteding ooit. Uiteraard werden de strengste milieueisen gesteld aan producten over bijvoorbeeld toxische stoffen, grondstoffen en duurzaam hout. Drentea-directeur Bert Top: “Terecht want de overheid moet immers het goede voorbeeld geven met alle doelstellingen die gesteld zijn op dit gebied.” Meerdere partijen schreven in. Iedereen moest van een flink aantal producten tot op gram niveau aangegeven welke grondstoffen en materialen gebruikt worden. Dit werd door een externe partij nog extra gecontroleerd. Naast een catalogus met foto’s van de te leveren producten moest men vele andere documenten op circulair en duurzaam gebied inleveren.
Uitvoeringseisen
De rechter stelt in de uitspraak dat alle eisen die in de aanbesteding stonden uitvoeringseisen zijn en dat Rijkswaterstaat het niet hoefde te controleren bij gunning. Top vindt het vreemd, omdat dat betekent dat ieder bedrijf in vervolg in zijn offerte kan zeggen dat hij aan alle eisen voldoet, dan afwachten tot men de order krijgt en als die dan komt, pas actie ondernemen om aan de eisen te voldoen. Top: “Ik ben verbaasd. Stel je eens voor dat je een woning laat bouwen met energielabel A. Dan wil je toch voordat je de handtekening zet de garantie dat het ook gaat lukken? De overheid werkt blijkbaar niet op die manier.” Top vervolgt: “Opdrachtgevers zijn ook niet gebaat bij deze rechterlijke uitspraak; iedereen mag blijkbaar van alles verklaren bij het inleveren van een offerte om zo de hoogste score te behalen. En dus is alles onder voorbehoud.”
En terwijl Drentea de wonden likt, gaat bij Gispen de kurk van de fles, want deze partij is uiteraard blij met de uitspraak van de rechter. De organisatie is inmiddels in het bezit van het PEFC- en FSC-keurmerk en gaat nu het kantoormeubilair verzorgen voor alle ministeries (FM Haaglanden), Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie. Ook andere overheidsinstanties gaan gebruik maken van dit nieuwe contract, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Onderwijsraad, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Raad voor de Kinderbescherming. De samenwerking start per direct en heeft een looptijd van tien jaar.
Maurits van Berckel, commercieel directeur van Gispen: “We kijken enorm uit naar de samenwerking. Gispen werkt volgens de circulaire principes. Niet alleen samen met onze partners en leveranciers. Maar ook met opdrachtgevers zoals het Rijk werken we aan een nieuwe, verbeterde kringloop want alleen gezamenlijk kunnen we onze circulaire ambities écht waarmaken. Met een circulair project van deze orde bevestigt Nederland haar koppositie op dit gebied.”