AMSTERDAM – De rechter van Rechtbank Noord-Holland (Haarlem) heeft zich maandag 7 juni uitgesproken over de Omgevings- en Natuurvergunning voor een biomassacentrale bij Diemen en IJburg. MOB, Comité Schone Lucht en Natuurmonumenten hebben de rechter gevraagd om een streep te halen door de vergunningen die energiebedrijf Vattenfall eerder kreeg van de provincie. Met de uitspraak geeft de rechter aan de rekensommen van Vattenfall te volgen en de vergunning voor de houtstookcentrale van Vattenfall/Diemen niet te vernietigen.
‘Jammer, deze slag hebben we verloren maar niet de oorlog. Die biomassacentrale komt er voorlopig niet. Je kunt beter nu bakzeil halen en bij de Raad van State winnen dan omgekeerd. Vattenfall zal niet beginnen met de bouw totdat de vergunningen onherroepelijk zijn. Als er begin volgend jaar nog niet gebouwd is dan wordt de pot met geld (395 miljoen euro SDE subsidie) teruggevorderd. Maar tegen die tijd loopt deze procedure nog. Tijd werkt hier dus in ons voordeel”, aldus Comité Schone Lucht.
MOB en Comité Schone Lucht gaan in hoger beroep bij de Raad van State voor zowel de Omgevings- als Natuurvergunning. ‘Deze uitspraak van Rechtbank Haarlem reflecteert de impasse en chaos van het demissionair kabinet met betrekking tot het stikstofbeleid. Het demissionaire kabinet heeft nagelaten om een adequaat stikstofbeleid op te stellen om stikstofruimte te maken. Dit is vergelijkbaar met het zogenaamde ‘afbouwpad subsidies voor biomassa’, ook hiertoe werd het kabinet opgeroepen, ditmaal door de SER afgelopen zomer. Maar ook dit legde het kabinet naast zich neer’ zo stellen MOB en comité Schone Lucht.
De vergunde situatie bij Vattenfall betreft een gasinstallatie met een feitelijke uitstoot van 325 ton NOx per jaar. Deze feitelijke situatie is door Vattenfall kunstmatig opgeschroefd tot ruim 800 ton NOx door de totaal vergunde NOx uitstoot te nemen. Daarbij is het maximaal aantal mogelijke draaiuren per jaar voor de berekening van de huidige situatie genomen. “Om deze redenen zien wij goede aanknopingspunten om naar de Raad van State te gaan. Je kunt beter nu bij de Rechtbank verliezen dan later bij de Raad van State’’, aldus MOB en Comité Schone Lucht.