18 C
Apeldoorn
vrijdag 29 september 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Producentenvertrouwen blijft hoog

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

VOORBURG – Het producentenvertrouwen ging van 9,1 in november naar 8,9 in december, zo maakt het CBS bekend. De hout en bouwmaterialenindustrie is het meest positief over de verwachte bedrijvigheid. Hout en bouwmaterialen gaat met 23 procent aan kop, gevolgd door de transportmiddelen (16 procent) en de textiel, kleding en leer (15,2 procent).

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Producenten in de industrie waren in december wat minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen verbeterde het oordeel over hun orderportefeuille en waren ze ook iets positiever over de voorraden gereed product.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in december positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen, dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder vindt een meerderheid van de ondernemers dat de orderportefeuille groot is. De minderheid bestempelt de orderportefeuille als klein.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 4,0 procent hoger dat in oktober 2016. De stijging is kleiner dan een maand eerder. Al twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw het sterkst.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X