UTRECHT – Isoleren is belangrijk om de warmte binnen of buiten te houden én duurzaam. Het isolatiemateriaal zelf is echter niet altijd even milieuvriendelijk. Onderzoekers van de Universiteit van Maryland (VS) zijn bezig isolerend nanohout te maken met dezelfde isolatiewaarden als andere isolatiematerialen, maar dunner, lichter, goedkoper en duurzamer.
De onderzoekers ontwikkelden onlangs al een methode waarmee je hout twaalf keer zo sterk kunt maken. Door hout te ontdoen van het stofje lignine, verandert het van kleur en wordt het vervolgens stijf en ijzersterk. De productie ervan is vergelijkbaar met het maken van isolatiemateriaal uit hout. Want lignine is niet alleen een lijmachtige kleurstof, ook is het een warmtegeleider.
Bomen bevatten lignine, dat zorgt voor stevigheid en geleiding van warmte. Door de stof te verwijderen uit de nanovezels van het hout en deze vervolgens weer kunstmatig aan elkaar te plakken, ontstaat het ‘nanohout’. De onderzoekers ontdekten dat dit materiaal nauwelijks warmte doorlaat. Hout verliest met lignine zijn bruine kleur wat bijdraagt aan goede isolatie. Wit reflecteert namelijk het zonlicht en houdt de warmte buiten de deur. Nanohout is heel licht en sterk. Het kan al gemaakt worden in lagen van circa 1 millimeter dik. Het kan daardoor eenvoudig opgerold worden en gebruikt worden voor de isolatie van bijvoorbeeld warmtegevoelige elektronica of leidingen. Het kan gemaakt worden uit allerlei soorten hout. (bron: bouwbeurs.nl)