HAARLEM – Traditiegetrouw komen de leden van de brancheorganisatie voor interieurbouw en meubelindustrie (CBM) de eerste week van december bij elkaar voor de algemene ledenvergadering. CBM-voorzitter Marcel Horjus keek terug en vooruit.
Hij wees zijn toehoorders allereerst op de grote transitie die er aan zit te komen. “We moeten van het gas af en de CO2-uitstoot moet worden verminderd. Woningen en gebouwen moeten energieneutraal en digitalisering en robotisering veranderen het productieproces. Online meubelverkopen groeien harder dan verkoop in de winkels en ondernemers zijn verplicht hun producten te recyclen. Daarnaast eist de wet dat zij investeren in energiebesparende maatregelen als die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Vanaf 1 juli 2019 krijgen ze de plicht daarover te rapporteren.”
Opleidingen
Intussen draait de Nederlandse economie op volle toeren. De werkgelegenheid groeit hard en in de meeste sectoren wordt het steeds moeilijker om goede vaklieden te vinden. Dat geldt ook voor de CBM- leden. Vandaar dat het belangrijk is als de branche-organisatie zich actief opstelt. Horjus: “CBM zet zich in, samen met het Expertisecentrum meubel, om de instroom in de vakopleidingen op peil te houden en waar mogelijk te intensiveren. Daarnaast ontwikkelen wij concrete instrumenten om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Zo is er ook een cursus werkvoorbereider ontwikkeld, omdat daar grote behoefte aan was. Gelukkig kunnen we ook een mooi lobbysucces voor CBM melden. De subsidie van 2.500 euro om leerlingen op te leiden in de BBL-opleiding, blijft de komende vier jaar behouden.”
Waarmaken
De laatste conjunctuurmonitor van CBM laat zien dat de economie ook in de sector aantrekt, maar dat nog niet alle bedrijven daarvan profiteren. Horjus: “Bij de meeste bedrijven groeien de omzetten en wordt er weer goed verdiend. Maar er blijft een groep van 15 procent tot 20 procent, die maar moeilijk uit het dal komt. Zij zien keer op keer hun omzetten en bedrijfsresultaten dalen. Daardoor maken ze te weinig winst om te kunnen investeren in vernieuwingen. We zien dat vooral bij woonmeubelfabrikanten en toeleveranciers, maar ook bij een aantal interieurbouwers. Hoewel ondernemers positief blijven over de toekomst, blijkt telkens weer dat zij hun verwachtingen niet altijd waar kunnen maken.”
Circulair
De veranderingen gaan snel, zo ook op het gebied van circulair. De vrijblijvendheid is er in ieder geval van af. “We leven in een tijd van grote vernieuwingen. Het thema ‘circulaire economie’ was twee jaar geleden voor veel leden nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Inmiddels eist het kabinet dat fabrikanten hun eigen gebruikte matrassen gaan recyclen en hergebruiken. Uitgebreide producenten verantwoordelijkheid heet dat. Het gaat nu niet meer om de vraag ‘of’, maar vooral ‘hoe’ producenten dat gaan doen. De branche krijgt tot juni 2019 de tijd om dit vrijwillig vorm te geven. Lukt dat niet, dan komt er wetgeving. En het kabinet gaat verder. Binnenkort moeten fabrikanten ook oplossingen vinden voor het recyclen en hergebruiken van meubelen en interieurs. Daarnaast eist Rijkswaterstaat bij overheidsaanbestedingen voor kantoormeubilair een circulaire aanpak. Wie dat niet kan leveren, ligt bij voorbaat op de verkeerde stapel. Dames en heren, of we het nu leuk vinden of niet: ‘Het circulaire speelkwartier is over’.”
CBM
Grote vraag is of de MKB-ondernemers deze uitdagingen aan kunnen. Horjus benadrukte nog eens graag de rol die CBM daar graag bij speelt. “Wij zetten ons actief in om onze leden te adviseren en ondersteunen. Wij lobbyen voor vermindering van administratieve lasten en voor passende wet- en regelgeving. Daarnaast ontwikkelen wij concreet beleid en instrumenten, zodat onze leden aan de nieuwe wettelijke eisen kunnen voldoen. Zo hebben wij de afgelopen jaren meer dan 325 leden geholpen aan een ingevulde RI&E. Komend jaar gaan we onze leden ook helpen te voldoen aan de ATEX-richtlijn en aan de eisen inzake energiebesparende maatregelen. Daarnaast zijn wij actief met het matrassendossier en starten we begin januari een Task Force Plaatmateriaal om hergebruik en recycling van plaatmateriaal mogelijk te maken.”