ZUIDOOSTBEEMSTER – “We zitten op een moment dat we willen inspringen in circulair bouwen en houtbouw. We denken na over hoe we ons opleidingsaanbod kunnen aanpassen en verbreden. Tot nu toe richten we ons op de vakken meubelmaken en interieurbouw. We denken dat er ook veel vraag komt naar kennis om met hout circulair te bouwen”, zegt Frans Konijn.
Frans Konijn is oprichter en directeur van de Beemster School voor Meubelmaken. In 2022 bestaat de School 14 jaar. “We zijn in 2008 gestart met de School door cursussen te geven aan kennissen, vrienden en klanten die graag zelf iets wilden leren maken; een stoel opknappen, een kistje maken enzovoort. We startten met de School vanuit ons meubelmakerbedrijf omdat door de toenmalige financiële crisis de opdrachten voor interieurs en keukens sterk afnamen. Inmiddels voeren we al een paar jaar geen opdrachten meer uit en is het bedrijf helemaal gericht op ons opleidingsprogramma.”
Sociale relaties
Dat de School voortkomt uit het bedrijf ‘Konijn Meubelmakers’ is logisch te verklaren. Dat hanteerde het motto ‘Geeft wensen vorm’. Frans Konijn: “Daarmee gaven we aan hoe belangrijk sociale relaties zijn bij het maakproces. Mensen leren bij ons niet alleen goed meubelmaken, ze doen bij ook inspiratie op. De aandacht voor de individuele leerling én het groepsproces is belangrijk. Belangrijk dat leerlingen elkaar helpen. Ons leerlingenbestand is heel verschillend. Een aantal mensen volgt de opleiding als vrijetijdsbesteding. Maar er zijn er ook die een carrièreswitch willen maken en een bedrijf willen starten. Of mensen die in het vak zitten en zich willen bijscholen. Leerlingen hebben allerlei achtergronden, van timmerman tot tandarts en verzekeringsagent en zo verder. We hebben veel vrouwen als leerling. Ook komen er regelmatig mensen die ondanks een lichamelijke beperking goed mee kunnen doen, soms met een extra steuntje.”
Erkend en gecertificeerd
Het cursus- en opleidingsaanbod van de School is in de loop van de jaren ontwikkeld tot een erkende en gecertificeerde beroepsopleiding. De volledige opleiding is met één dagdeel per week in 3 jaar te volgen. In het eerste jaar is er veel aandacht voor de beginselen van het ambacht. In het tweede jaar kan men specialisaties volgen en in het derde jaar werken de cursisten hun eigen ontwerp uit. Daarna krijgen ze een certificaat op MBO3-niveau.
“Veel van onze cursisten zijn in het dagelijks werk en leven met hun hoofd bezig. Op de xchool ben je vooral bezig met je handen. Zo zijn we gekomen op onze slogan: ‘Leren denken met je handen’. De meeste cursisten herkennen zich erin. herkennen zich in een andere manier van werken.”
Het vak van meubelmaken is complex en veelzijdig. Er komt veel kennis en ervaring bij kijken. En veel verschillende technische oplossingen. “Door die complexiteit, de kennis van materiaal en techniek voor houtbewerking zijn we in staat om een goed lesprogramma op te zetten voor de circulaire houtbouw, die in de nabije toekomst meer toegepast zal worden. Wij zijn in overleg met onze gemeente om die kennis in het voorjaar te laten zien en te integreren in hun bouwbeleid”, aldus Konijn, die benadrukt dat de school op zoek is naar docenten.
Voor meer informatie, neem contact op met Frans Konijn, telefoon: 0299 – 603 092 of e-mail: info@beemsterschoovoormeubelmaken.nl.