18 C
Apeldoorn
vrijdag 29 september 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Italiaanse exportcijfers over 2019

MILAAN – In afwachting van details over de impact van de Covid-19 pandemie die Italië heeft getroffen, presenteert Acimall de afsluitende cijfers van 2019 voor de houtverwerkende en de meubelindustrie. Wat opvalt waren de weinig bemoedigende signalen over de vitaliteit van deze industrie in Italië. De toch al kwakkelende bedrijfstak krijgt daar ook nog een de gevolgen van de corona-crisis overheen. Acimall is de overkoepelende branche-organisatie van fabrikanten van houtbewerkingsmachines en toebehoren.

“Het is belangrijker dan ooit om inzicht te hebben in de vitaliteit van de verschillende industrieën in verschillende landen“, zegt Acimall-directeur, Daria Corbetta. “We zijn aangeland in een periode die vraagt om sterke zenuwen. Als we nu niet de juiste beslissingen nemen, dan gaat de houtverwerkende industrie daar een hele hoge prijs voor betalen.”

De cijfers in 2019 waren niet heel erg rooskleurig. De export van de Italiaanse industrie van houtbewerkingsmachines en -gereedschappen bedroeg vorig jaar ruim 2,26 miljard euro. Dat was 9,9 procent minder dan in 2018. Die neergaande trend werd overigens ook in andere landen gezien. Op de binnenlandse markt was een neergang te zien van 13,5 procent. Een breuk met de vijf voorgaande jaren, toen er uitsluitend positieve cijfers werden gemeld.

Voor wat betreft de export werden in 2019 nog wel positieve cijfers behaald in Frankrijk. Daar groeide de export vanuit Italië met 5 procent tot een totaal van 110 miljoen euro. Het was een van de weinige landen van waaruit iets positiefs kon worden gemeld.Een daling van de export was te zien richting Duitsland (- 9,3 procent, 102 miljoen euro) en Polen (-20 procent).Ook in Spanje en de UK liep de export terug, met respectievelijk 8,9 en 13 procent.

De export naar Afrika, als continent daalde met 25 procent. In Noord-Amerika daalde de export met 5 procent, maar de VS blijft nog altijd met 200 miljoen euro de grootste afnemer van Italiaanse machines en toebehoren. Ook uit Argentinië (-50 procent, 6 miljoen euro)) weinig goed nieuws. In Brazilië daarentegen was weer sprake van groei (+30 procent, 20 miljoen euro) al moet daar de kanttekening worden gemaakt dat hier sprake was van een jarenlange neergang van de Italiaanse exportcijfers.

In het Midden-Oosten verkochten Italiaanse bedrijven voor in totaal 33 miljoen euro, 14 procent minder dan in 2018. Ook in China was een daling te zien: 17,4 procent ,minder dan in 2018, maar toch nog altijd goed voor 63 miljoen euro en daarmee de grootste afnemer in het Verre-Oosten. En dan tot slot Australië, ook daar naar toe werden minder machines verscheept, een afname van 38 procent tot 20 miljoen euro.

Al met al geen hoopgevende cijfers, maar volgens Carbetta moeten ze wel in perspectief worden geplaatst. “2018 was namelijk een extreem goed jaar voor de Italiaanse fabrikanten van houtbewerkingsmachines. 2019 was minder, maar we zijn weer op het niveau van de jaren daarvoor”, aldus de Acimall-directeur in afwachting van de weinig geruststellende cijfers over het eerste half jaar van 2020.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X