16.9 C
Apeldoorn
vrijdag 29 september 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houtindustrie Schijndel kiest voor zijladers met wisselbatterijen

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

SCHIJNDEL – Onlangs is het interne transportmaterieel van Houtindustrie Schijndel (HIS) uitgebreid met twee splinternieuwe 5 tons elektrische BP zijladers met wisselbatterijen. De wisselbatterijen zorgen ervoor dat de zijladers de gehele dag inzetbaar zijn.

De zijladers zijn geleverd door heftruckservice Van Gemert. In 2016 schafte houtindustrie Schijndel al één 4,5 tons en vier 3,5 tons elektrische heftrucks aan. Dit maakt dat maar liefst 95 procent van het intern transport elektrisch is.

Energieonafhankelijk

Sinds 1997 is HIS energieonafhankelijk met de oprichting van de ‘Bio-Energiecentrale Schijndel’ waarmee op jaarbasis ca 8 miljoen kWh wordt opgewekt (ter vergelijking: voldoende voor circa drieduizend huishoudens). Hierdoor is het gebruik van fossiele brandstoffen nihil. In 2016 zijn maar liefst 3114 zonnepanelen op de daken van de loodsen geplaatst. Daarmee wordt op jaarbasis 750.000 kWh opgewekt. Deze opgewekte groene energie wordt direct gebruikt voor de productieprocessen, drogen van hout en verwarming van gebouwen.

Duurzame visie

Zonnepanelen zijn voor HIS een interessante bron van energieopwekking, omdat de energie die vrijkomt direct kan worden gebruikt voor de productieprocessen en vrijwel niet hoeft te worden opgeslagen. Er zullen in de toekomst dan ook nog circa tweeduizend zonnepanelen worden geplaatst op een achttal loodsen waarvan de daken op het zuiden gericht zijn. Het asbest op deze daken zal verwijderd worden, waarna ze worden voorzien van nieuwe platen en zonnepanelen. Dit kan HIS mede realiseren door de gunstige SDE-subsidie van de overheid. Duurzaamheid is een continu proces waarin HIS blijft investeren.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X