AMERSFOORT – Aan de rand van Amersfoort, grenzend aan het bos Nimmerdor, verrijst dit jaar de volledig in hout gebouwde nieuwbouwwijk: Common Woods. 56 circulaire droomhuizen voor liefhebbers van bijzondere architectuur, met een hart voor natuur en interesse in een community lifestyle.
Op een voormalig manegeterrein aan de rand van het landgoed Nimmerdor in Amersfoort, verrijst Europa’s meest duurzame wijk. Common Woods, een visionair project met oog voor bestaande ecologie en sociale inclusiviteit. 56 Circulaire woningen, omgeven door een natuurgebied dat rijk is aan historie en biodiversiteit, vormgegeven op basis van de wensen van bewoners én anderen die een belang hebben in het gebied. Common Woods bestaat uit twintig sociale huurwoningen met huren vanaf 470,- euro per maand, drie midden huurappartementen met huren vanaf 995,- euro per maand en 33 luxe koophuizen vanaf 710.000 euro tot 1.500.000,- euro VON.
Kopiëren
Common Woods heeft de ambitie de duurzaamste wijk van Europa te worden. Met de modulaire bouw van duurzaam hout en de hoge eisen aan het circulariteitsniveau zet de ontwikkelaar een project neer dat hét voorbeeld van toekomstige bouw is. “We willen dat Common Woods makkelijk te kopiëren is, zodat heel Europa straks kan afkijken hoe je betaalbaar en duurzaam modulair bouwt. Het voordeel van modulair bouwen is dat we besparen op productiekosten, waardoor dit type woning in de toekomst voor iedereen betaalbaar wordt. De ultieme win-win voor mens, maatschappij en natuur”, zegt Maurits van Hoogevest van Holistic Development. De ontwikkelaar investeert de bespaarde bouwkosten van Common Woods terug in hoogwaardig(e), Scandinavisch geïnspireerde interieurs en buitenruimte(s).
Cryptomunt
De energie wekken toekomstige bewoners van de wijk via zonnepanelen op. En de energie die ze niet gebruiken, slaan ze op in batterijen voor later gebruik. Bewoners krijgen een eigen cryptomunt exclusief voor de wijk, waarmee ze toegang krijgen tot de elektrische deelauto’s en -bakfietsen. Die munten kan je verdienen door bijvoorbeeld in de gedeelde kas te werken. De tomaten in die kas worden gevoed via de groenste manier om groenten te verbouwen: uitwerpselen van vissen uit de buurtvijver (aquaponics). Ook de waterbehandeling is zoveel mogelijk circulair. Regenwater wordt bijvoorbeeld opgevangen en afvalwater wordt gezuiverd door een helofytenfilter.
Nadere informatie: commonwoods.nl.