16.9 C
Apeldoorn
vrijdag 29 september 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Goede mensen, goede machines

Feest

Machinehandel & Ingenieursbureau Peulen viert op 28, 29 en 30 maart haar zeventigste verjaardag. Op deze drie dagen gaat Peulen demonstraties verzorgen met diverse machines. Binnenkort meer nieuws op de site www.peulen.nl

ROTTERDAM – Bedrijven die indirect aan de bouw zijn gelieerd doen het dan ook goed. Zo ook Machinehandel en Ingenieursbureau Peulen in Rotterdam. Maar directeur/eigenaar René Peulen laat zich het hoofd niet op hol brengen. “Als de mogelijkheid zich voordoet, willen we groeien, maar alleen met de goede mensen en de goede machines.”

Aan werk in de Nederlandse bouw geen gebrek. Er is een revolutie in de bouw nodig om de doelen van het klimaatakkoord in Parijs te halen. In 2050 moet de bestaande woningvoorraad energieneutraal zijn, hetgeen betekent dat jaarlijks 200.000 verduurzaamd moeten worden. Daarnaast wil Nederland jaarlijks 75.000 nieuwe woningen bouwen om te voldoen aan de toenemende vraag.

De voorzichtigheid die Peulen noemt is tekenend voor veel kleinere leveranciers van houtbewerkingmachines. Natuurlijk profiteren ze van de hoogconjunctuur en zoeken ze naar nieuwe kansen, maar ze kijken ook vooruit. Op het moment dat het economisch minder gaat willen ze voldoende reserves hebben om ook mindere tijden te overleven. Zo gaat het ook al ruim zeventig jaar bij Peulen. In mindere tijden wanneer klanten eerder vragen naar service en onderhoud beweegt het bedrijf moeiteloos mee. In goede tijden verkoopt de machinehandelaar meer nieuwe machines. “Er wordt op dit momentvooral veel geleased. Wij zien dat veel bedrijven nog steeds bezig zijn om weer wat reserves aan te leggen na de crisis. Er is vaak nog niet voldoende geld om een nieuwe machine te kopen. Leasemaatschappijen bieden dan uitkomst.”

Nieuwe nestingmachine

Een nieuwe betaalbare CNC machine die Peulen onlangs in het pakket opnam is de CNC- nesting machine van Goldstein. “Goldstein is ons eigen merk dat we importeren vanuit China. Het instapmodel met een tafelafmeting van 1.30 x2.50 meter is al verkrijgbaar vanaf 20.000 euro. De machine is uitgevoerd met een vacuüm rastertafel en kan optioneel met een automatische gereedschapswissel uitgevoerd worden. De maximale afmeting waarin we de machine kunnen leveren heeft een tafelafmeting van 4.20 x 2.15 meter. De machine wordt doorgaans gebruikt voor het produceren van meubelpanelen. Met deze CNC boor je alleen aan de bovenkant. De zijkant is niet nodig, omdat we bij deze machine Cabineo corpusverbinders van Lamello verkopen. Geen uitsparingen aan de zijkant betekent dat je bij de productie aanzienlijke tijdsbesparingen realiseert.”

China

Bij China fronsen veel mensen de wenkbrauwen, maar volgens Peulen is dat niet nodig. “Ik doe al meer dan 15 jaar zaken in China en heb daar een betrouwbaar netwerk opgebouwd. Goldstein is ons eigen merk. We hebben in augustus de eerste CNC-machine uitgeleverd, maar we hebben meer machines van dit merk in ons pakket, vooral standaardmachines, zoals schaafmachines, schuurmachines en afzuigers. Ik krijg ook wel eens vragen over onderdelen, maar dat is ook nooit een probleem. We hebben hier in Rotterdam een uitgebreid magazijn en per express zijn onderdelen binnen enkele dagen hier.”

Maar naast de uitgebreide lijn machines van Goldstein verkoop Peulen meer. Een kleine greep uit het assortiment: het volledige gamma van Robland, d afkortzagen van Maggi en Harwi, vandiktebanken van Chambon, diverse schuurmachines van onder andere Boere en kantenaanlijmers van Casadei en daarnaast de complete lijn CNC machines van het bekende merk Busellato.

Afzuiger

Een tweede nieuwe machine die Peulen onlangs in het pakket opnam is de afzuiginstallatie Gyro Air van Harvey. Peulen heeft deze machine sinds april in het pakket en al bij meerdere klanten in de Benelux geïnstalleerd. “Deze afzuiginstallatie onderscheidt zich van andere modellen vanwege de enorme afzuigcapaciteit, de hoge onderdruk en het hoge volume van stofopname. De machine is uitgerust met een voorafscheider, die zorgt dat het meeste stof al in de afvalbak (met volmelder, red.) terecht komt. Direct daarna gaat de lucht via een filter, waarbij het fijnere stof wordt opgevangen, waarna de schone lucht dezelfde ruimte weer wordt ingeblazen. Geen warmteverlies dus en de machine voldoet aan alle keuringseisen, ”aldus Peulen die op een filmpje laat zien hoe bijzonder deze afzuigunit is. “De afzuiger start automatisch op en schakelt automatisch af, wanneer je de zaagmachine of frees aan- of uitzet. Maar je kunt de machine ook handmatig inschakelen in combinatie met een handmachine.”

Eigen klanten eerst

Twaalf jaar geleden verhuisde Peulen van de binnenstad van Rotterdam naar de rand aan de Noordoostkant van de stad. De belangrijkste reden waren de uitbreidingsmogelijkheden voor de showroom. “We hebben hier een showroom van 1500 vierkante meter. Je kunt veel doen via internet, maar de klant wil nog altijd graag de machine zien en voelen. We hebben hier aan de Nikkelstraat genoeg ruimte voor demonstraties. Op dit moment werken we hier met zeven man. Drie onderhouds- en servicemonteurs, één verkoper en iemand die de verkoop en service combineert. Daarnaast nog iemand voor de administratie en ik loop er natuurlijk zelf ook nog rond” ,vertelt Peulen die er direct aan toevoegt dat hij wel wil uitbreiden, maar dat niet wil doen koste wat het kost. “Ik wil alleen uitbreiden met goede mensen. Service en kwaliteit staan voorop. Ik wil mijn klanten goed bedienen. Het is op dit moment helemaal niet zo moeilijk om nieuwe klanten binnen te halen, maar het is minstens zo belangrijk om oog te houden voor je bestaande klantenbestand. Bij storingen geven we onze eigen klanten altijd voorrang. Daarnaast verzorgen we keuringsrapporten voor bijvoorbeeld NEN3140 en SKH. Bij veel van onze klanten rekenen we daarbij geen voorrijkosten, ook niet bij storingen.”
Het gaat goed dus met Peulen. “We hadden in augustus de omzet van 2017 al binnen. En we zijn de afgelopen maanden in het zelfde tempo doorgegaan. Ik verwacht nog een extra versnelling van de verkopen in december, omdat iedereen nog even gebruik wil maken van de investeringsaftrek. En met de nieuwe machines in ons pakket wordt 2019 zeker weer een topjaar.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X