9.9 C
Apeldoorn
vrijdag 31 maart 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Geen opvolging in het familiebedrijf – en nu?

DÜSSELDORF – Bijna 80 procent van alle bedrijven in de EU zijn familiebedrijven. Vroeg of laat staan alle eigenaren voor de vraag: wie van de volgende generatie geeft leiding aan het bedrijf? Als er geen opvolger gevonden kan worden, is de enige andere oplossing helaas het beëindigen van het bedrijf. En dat lot treft tot 20 procent van de familiebedrijven. Hulp bij het beëindigen van bedrijfsactiviteiten kan daarbij komen van dealers of veilinghuizen in gebruikte machines, zoals Surplex.com.

De vereniging European Family Business (EFB) legt indrukwekkende cijfers voor: circa 17 miljoen bedrijven in de EU, een aandeel van bijna 80 procent, is in bezit van families. De getallen verschillen per definitie: ‘in familiebezit’ betekent, dat een gering aantal personen (meestal twee) en/of hun familieleden een doorslaggevend (meerderheids-)belang in het bedrijf hebben. In ‘door familie bestuurde’ bedrijven maken de eigenaren ook deel uit van de directie.Met 100 miljoen banen in de private sector – meer dan de helft van alle banen – zijn familiebedrijven de ruggengraat van de Europese economie. Deze bedrijven komen bijzonder veel voor in de bouwsector en in de handel. De vuistregel luidt: hoe kleiner een bedrijf, des te groter het aandeel familiebedrijven.

Op zoek naar een nieuwe eigenaar

Uit onderzoek door de Duitse Kreditanstalt für Wiederafbau (KfW) uit 2017 blijkt dat alleen al in Duitsland tot 2023 meer dan 500.000 ondernemers in familiebedrijven met pensioen gaan. Een vergelijkbare ontwikkeling is ook te verwachten in andere Europese landen. De zoektocht naar een opvolger duurt tot wel vijf jaar. Die kan worden gevonden binnen de familie of binnen het bedrijf maar kan ook van buitenaf komen. Als de zoektocht niet slaagt, moet het bedrijf worden beëindigd. Tot een vijfde deel van de familiebedrijven die met opvolgingsproblemen te maken krijgen, treft uiteindelijk dit lot. Daarvoor zijn uiteenlopende redenen. Maar met name de economisch onzekere situatie schrikt potentiële opvolgers af. Zij mijden het risico van een bedrijfsovername. De beëindiging van de activiteiten treft dan vooral kleine en economisch minder succesvolle bedrijven.

Gescheiden wegen, gezamelijke waarden

Het opheffen van een bedrijf stelt eigenaren voor allerlei uitdagingen. Er moet van alles worden geregeld, van het afhandelen van arbeidsovereenkomsten tot administratieve afspraken. De bedrijfspanden moeten worden opgeleverd, het magazijn moet leeg en afvalstoffen vakkundig worden afgevoerd. Hierbij is er vaak sprake van verkoopbare voorraad, meubilair en gebruikte machines.

 

Menselijk aspect

Het is de moeite waard om voor de verkoop van gebruikte machines bij bedrijfsbeëindiging een specialist in te schakelen. Die regelt dan de arbeidsintensieve werkzaamheden – van de taxatie van de machines en het vermarkten daarvan tot aan het transport. Ook bereikt de specialist een hoge verkoopprijs voor de gebruikte machines. Het is heel belangrijk om het menselijk aspect van de enorme uitdaging om een bedrijf te beëindigen niet te onderschatten. Vaak staat iemands levenswerk te koop, iets waarin de eigenaar veel energie in gestoken heeft.

Een van de specialisten voor bedrijfsbeëindigingen is industrieel veilinghuis Surplex, waar jaarlijks 55.000 gebruikte machines (met name uit de metaal-, hout- en bouwsector) een nieuwe eigenaar vinden. De industriële goederen worden geveild via het veilingplatform of de volledige inventaris wordt voor een vaste prijs overgenomen door Surplex en voor hun rekening voor verkoop aangeboden. Nadat de klanten hun aankopen van de bedrijfslocatie hebben afgehaald, wordt het lege gebouw bezemschoon overgedragen. Het beëindgen van een familiebedrijf is een complexe uitdaging, waarbij Surplex de eigenaar veel taken uit handen kan nemen. Dat schept ruimte voor nieuwe perspectieven en mogelijkheden.

Nadere informatie:

Surplex.com

- Advertisement -

Laatste nieuws

X