13.4 C
Apeldoorn
donderdag 5 oktober 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Energierekening stijgt fors voor de mkb-er

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

AMSTERDAM – De energierekening voor de mkb-er stijgt fors dit jaar. Gemiddeld genomen betaalt een middelgrote mkb-er per jaar 1160 euro meer aan energiekosten en een kleine mkb-er 185 euro. Voor beide betekent dit een stijging van 7 à 8 procent blijkt uit een berekening van zakelijke energiegebruiker Minder.nl

De energiekosten nemen per 1 januari toe, omdat alle onderdelen van de rekening omhoog gaan. Zo stijgen de leveringskosten, de energiebelastingen en de netwerkkosten. De berekening van de zakelijke energierekening voor 2018 is gebaseerd op de variabele energietarieven van voor 2018 bij Eneco. Twee keer per jaar wijzigen die energietarieven: op 1 januari en 1 juli.

Leveringskosten

Het leveringstarief voor stroom zorgt voor de grootste stijging. Bij Eneco neemt het tarief voor stroom toe met ruim 5 procent en voor gas met bijna 3 procent. Gezien de stijging op de inkoopmarkt voor energie en gebaseerd op de historische data verwacht Minder.nl dat de twee andere grote energieleveranciers NUON en Essent met een vergelijkbare prijsstijging volgen.

Voor de levering van energie betaalt een middelgrote mkb-er met een energieverbruik van 50.000 kWh stroom en 8.000 kubieke meter gas volgend jaar gemiddeld tussen de 150 euro en 170 euro meer. Voor een kleine mkb-er met een energieverbruik van 6.500 kWh stroom en 2000 kubieke meter gas worden de leveringskosten gemiddeld tussen de dertig en veertig euro duurder. Beide bedragen zijn exclusief btw.

Energiebelasting

Van de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE), geheven door de overheid, was al bekend dat de tarieven per 1 januari 2018 omhoog gaan. Een middelgrote mkb-er betaalt volgend jaar grofweg 715 euro meer aan heffingen over het energieverbruik en de kleine mkb-er moet rekening houden met een verhoging van gemiddeld 110 euro.

Hoger netbeheerkosten

Momenteel buigt de toezichthouder ACM zich over alle tarievenvoorstellen van netwerkbeheerders voor 2018. Bij de meeste netwerkbeheerders is sprake van een stijging. Als alle voorstellen worden goedgekeurd, betaalt een kleine mkb-er ruim 35 euro meer aan netwerkbeheerkosten bij Liander, een stijging van 9 procent. Een middelgrote mkb-er betaalt bij Enduris maar liefst 14 procent meer, een stijging van 275 euro.
Al met al bestaat voor beide type ondernemers de zakelijke energierekening voor gemiddeld 60 procent uit ODE, energiebelasting en netwerkbeheerkosten. Alle bedragen zijn inclusief btw.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X