23.8 C
Apeldoorn
woensdag 31 mei 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Eerste verjaardag Fair&Precious

PARIJS – Fair&Precious werd één jaar geleden in het leven geroepen door de internationale tropisch-houtvereniging ATIBT (Association Technique International des Bois Tropicaux). Met dit internationale merk willen ATIBT de sector van tropisch hout duurzamer, ethischer en legaler maken.

Om de Europese consument te overtuigen te kiezen voor ecologisch en verantwoord hout, werd in 2017 Fair&Precious in het leven geroepen. Het geeft de eindconsument een leidraad om Afrikaans hout te identificeren en te garanderen dat het hout afkomstig is van houtkapconcessies die duurzaam en op verantwoorde wijze worden beheerd. Naast het milieuaspect stopt F&P veel energie in sociale en maatschappelijke thema’s, zoals respect voor de plaatselijke bevolking, opleiding en gezondheid.

De partners

Een concessiehouder die wil profiteren van het merk Fair&Precious moet zowel lid zijn van het ATIBT als een keurmerk voor verantwoord bosbeheer bezitten, zoals FSC of PEFC. Deze keurmerken moeten de toepassing van de strikte regels en de traceerbaarheid van het hout van bos tot eindproduct garanderen. Ze worden gecontroleerd door classificatie bureaus zoals Bureau Veritas.

Concrete samenwerkingen

Het initiatief blijft niet onopgemerkt. De eerste concrete samenwerkingen zijn een feit. De Franse spoorwegen (SNCF) hebben al gekozen voor duurzaam tropisch hout voor de aankoop van nieuwe treinbielzen. In 2016 hadden slechts 30 procent van de producten die in de EU met tropisch hout werden gemaakt een keurmerk van duurzaam bosbeheer. Nederland deed het wel opmerkelijk beter met 63 procent. De beste leerling van de klas laat de andere landen ver achter zich: het Verenigd Koninkrijk (49 procent), Duitsland (20 procent), Frankrijk (12 procent), België (12procent), Italië (5 procent) en Spanje (4 procent). Samen vertegenwoordigen deze landen 85,6 procent van de totale aankopen van de Europese Unie.

Afspraken

De tien verbintenissen uit het Fair&Precious manifest op een rij: Het klimaat beschermen door in te zetten op duurzaam bosbeheer. Het bosbestand behouden door minder te oogsten dan wat er van nature kan groeien. Kennis over biodiversiteit verder ontwikkelen om de herpopulatie van bepaalde soorten te stimuleren. De leefruimte van wilde dieren beschermen. Beschermingsprogramma’s opzetten tegen illegale praktijken die fauna en flora bedreigen. Het welzijn van de lokale bevolking verhogen door hen toegang te geven tot onderwijs, medische zorg en huisvesting. De economie van producerende landen stimuleren door de waarde van het woud te verhogen en de lokale verwerking van hout te bevorderen. Opleidingen aanbieden aan professionals uit de hout- en bosindustrie. Technische kennis verstrekken over de diversiteit van tropische houtsoorten en hun toepassingen. De verantwoorde aankoop van dit uitzonderlijke materiaal promoten.

Over ATIBT

De internationale tropisch-houtvereniging ATIBT (Association Technique Internationale des Bois Tropicaux) werd opgericht in 1951 op vraag van de Food and Agriculture Organization (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). ATIBT vertegenwoordigt bosexploitanten en hun partners bij het gehele proces van duurzame bosontginning tot en met de commercialisering. In 2016 steeg het ledenbestand van ATIBT met bijna 50 procent tot meer dan 140 leden. ATIBT verenigt Europese spelers uit de sector van Afrikaans tropische hout, staten (Republiek Congo, Republiek Ivoorkust, Centraal-Afrikaanse Republiek), NGO’s (zoals WWF en de Prince Albert II Foundation) en grote bedrijven.

Nadere informatie: www.fair-and-precious.org

- Advertisement -

Laatste nieuws

X