18 C
Apeldoorn
vrijdag 29 september 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

De toekomst van het tropisch bos

WAGENINGEN – Duurzaam bosbeheer is niet alleen van cruciaal belang voor het tegengaan van klimaatverandering, het behoud van kritieke ecosystemen en het stoppen en omkeren van het verlies aan biodiversiteit; het zorgt ook voor middelen van bestaan voor de mensen die er wonen, Daarom is het van belang om waarde van het tropisch bos te vergroten.

Dit is de belangrijkste bevinding van de studie ‘Europe’s sourcing of verified tropical timber and its impacts on forests: What Next?’, in opdracht van IDH – The Sustainable Trade Initiative. Deze nieuwe studie analyseert het niveau van geverifieerde import van duurzaam tropisch hout en breidt de aanbevelingen uit. Het onderzoek is uitgevoerd door Stichting Probos en het Global Timber Forum.

Ondanks Covid blijft Europa een stabiele markt voor tropische producten. Mark van Benthem, directeur van Probos: “Slechts 31 tot 36 procent van de Europese import van tropisch hout kwam uit gecontroleerde duurzaam beheerde bossen en 30 procent werd met een legaliteitsverklaring afgegeven of met een FLEGT-vergunning. Als 100 procent van het geïmporteerde hout geverifieerd duurzaam zou zijn, dan zou dit een positieve impact hebben gehad op meer dan 16 miljoen hectare tropische bossen en de CO2-uitstoot met minstens 88 miljoen hebben verminderd in 2020.”

Marktkansen

COP26 vestigde onlangs de aandacht op het belang van bossen bij het tegengaan van klimaatverandering met een toezegging van 12 miljard dollar voor bosgerelateerde klimaatmaatregelen tussen 2021-2025. Volgens Van Benthem is dat een belangrijke stap. ”Waarde geven aan bossen, of het nu via klimaatfinanciering of geverifieerd duurzaam hout is, stimuleert duurzaam bosbeheer. De vraag naar hout groeit. Er ontstaan ​​dus marktkansen.
En aangezien de ontbossing de afgelopen decennia hoog is gebleven, is het van belang om waarde aan het bos toe te voegen. Het verbeteren van het concurrentievermogen van tropische producenten is een stap. Maar daarnaast moet de Europese markt aantrekkelijker worden voor producenten, om ze zo aan te moedigen hun bosbeheer te verbeteren.”

Oproep

Met milieugroeperingen die oproepen tot hervorming van certificeringsregelingen, de Europese Commissie die haar FLEGT-programma aanbeveelt en onlangs een verordening aankondigde ter bevordering van ontbossingsvrije landbouwproducten, is IDH van mening dat er een dringende oproep tot actie nodig is. Willem Klaassens, directeur van Markets & SourceUp bij IDH, vat samen: “Certificering heeft duidelijk voordelen. Ook regelgeving aan de vraagzijde en beleid hebben impact, maar we verliezen nog steeds bossen. Regeringen, de industrie, milieugroeperingen en het maatschappelijk middenveld moeten de voordelen en beperkingen van alle maatregelen erkennen en benadrukken. En daar vervolgens actie op ondernemen.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X