ROELOFARENDSVEEN – Castelijn meubelen is een Nederlandse fabrikant van hoogwaardige duurzame designmeubelen. In de ontwerpen komen design, passie en ambachtelijk vakmanschap samen. Daarnaast is het een groen bedrijf. ”Maar veel groene facetten gaan vanzelf. Daar zijn we niet eens bewust mee bezig. Dat zit in onze genen.”
De 1200 vierkante meter grote showroom bij de meubelfabrikant in Roelofarendsveen is opvallend groot. “Een bewuste keuze”, zo stelt Marieke Castelijn. “Je kunt je oriënteren op internet, maar uiteindelijk willen mensen het meubilair toch zien en voelen.” Marieke nam samen met haar broers Coen en Jan en zus Ellen in 1994 het familiebedrijf over van vader Gerard, die in 1958 in Rijpwetering het bedrijf startte.
Klantspecifiek
Castelijn neemt een aparte positie in, in de Nederlandse meubelindustrie. De afgelopen decennia zijn veel bedrijven verdwenen. Wat er is overgebleven zijn de kleinere ambachtelijk ingestelde bedrijven of de hele grote, op productie gerichte ondernemingen. Castelijn kiest een mix. Het bedrijf is daar waar mogelijk geautomatiseerd, maar ambachtelijk vakmanschap zeker niet uit het oog verloren. Zo was het in 1990 één van de eerste bedrijven in Nederland die een CNC gestuurde machine voor houtbewerking aanschafte. Het bedrijf richt vooral op kwaliteitsmeubilair dat deels nog klantspecifiek en vaak in kleine series de productiehal verlaat.
Bewuste keuze
“Het is een bewuste keuze om zoveel mogelijk in eigen hand te houden. Het ontwerp, de productie maar ook de verkoop, zelfs het afleveren van het meubilair gebeurt door onze eigen mensen”, vertelt Jan. Hij is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de productie en inkoop. “Op deze manier zijn we flexibel en kunnen we gemaakte afspraken nakomen zonder afhankelijk te zijn van derden.”
Plaatmateriaal
Bij Castelijn werken momenteel 25 medewerkers, waarvan 21 in de productie. 95 Procent van de producten blijft binnen de Nederlandse landsgrenzen. Die producten gaan naar bedrijven die hun kantoor, directiekamer of vergaderruimte ermee inrichten, maar ook particulieren weten de weg naar Castelijn te vinden. Marieke is samen met haar broer Coen verantwoordelijk voor meerdere ontwerpen. Voor wat betreft kantoormeubilair ziet het bedrijf verschuivingen, met name in materiaalgebruik. “De basis is nog altijd hout, maar steeds vaker als een print op HPL. We zien dat echt hout in populariteit afneemt, zeker in de kantorenwereld. Klanten willen wel de uitstraling van hout, maar niet de nadelen, zoals krassen en verkleuring. Daarom kiezen ze steeds vaker voor kleurvast HPL houtprint met een harde afwerking. De houtprints zijn de laatste jaren steeds beter geworden, bijna niet meer van echt te onderscheiden, waardoor HPL en melamine een stuk populairder zijn geworden. Ook Fenix bijvoorbeeld is heel populair.” Fenix is een HPL plaat gebaseerd op nanotechnologie, waarbij oppervalkkige krassen er uit te poetsen zijn.
Maar houten meubilair heeft ook concurrentie van een ander fenomeen dat gaande is. Marieke: “De populariteit van de houten vloeren of tenminste een vloer met een houtuitstraling is toegenomen, vooral in de particuliere markt. De klant kiest dan al gauw voor een effen materiaal op de tafel en kast. Hout op hout wordt niet vaak gedaan.”
Trends
Als het gaat om de inrichting van een kantoor zien Jan en Marieke dat de markt doorlopend in beweging is. “Vroeger leverden we veel meubilair voor directiekamers. Dat zie je bijna niet meer. Het is nu allemaal wat meer down to earth. Dat poenerige is er wel af. Maar omdat ook de leidinggevende gewoon meedraait op de flexplekken hoef je daar ook niet iets anders voor te ontwerpen. We leveren daarom steeds meer vergadermeubilair. Overlegsituaties worden steeds belangrijker, maar vaak ontvang je gasten ook aan een vergadertafel. Die mag dan ook representatief voor het bedrijf zijn”, zegt Marieke, die verder ziet dat een kast steeds vaker gekocht wordt als eye-catcher en minder als opslagruimte. ”En nog een trend die gaande is: klanten kiezen voor de combinatie van functionaliteit en uitstraling. Van de TSP-collectie hebben we onlangs op Design District de zit-sta variant gelanceerd. Ook in die trend gaan we dus mee. Een tafel moet mooi zijn, maar ook uitstraling hebben. En daar hoort ook een duurzaamheidsverhaal bij. Voor de collecties RP en TSP zijn daarom zo ontworpen dat ze met een paar eenvoudige ingrepen omgebouwd kunnen worden van bijvoorbeeld bureau naar statafel en weer naar overlegtafel. Een bedrijf hoeft op die manier niets nieuws aan te schaffen, maar kan nieuwe wensen invullen met bestaande onderdelen. In feite zou je dat ook een vorm van circulariteit kunnen noemen.”
STIP
In april ontving Castelijn als eerste meubelproducent in Nederland het STIP-certificaat, het certificaat dat aantoont dat een bedrijf uitsluitend FSC- en PEFC-gecertificeerd hout gebruikt. Volgens Jan Castelijn een bewuste keuze: “Met het STIP-certificaat toon je aan dat al je hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Als je bijvoorbeeld alleen FSC gecertificeerd bent, kun je er in theorie makkelijk illegaal hout naast verhandelen. Bij STIP kan dat niet, dan moet al je hout afkomstig zijn van de twee keurmerken. Een tussenvorm is er niet. Bovendien kunnen we nu FSC en PEFC verwerken in één product. Het is dan gewoon een STIP-gecertificeerd product. Het klopt dat STIP nog redelijk onbekend is, maar de uitleg is simpel, dus wij verwachten dat STIP de komend tijd flink zal groeien.”
Gasloos
Over maatschappelijk verantwoord ondernemen gesproken. Castelijn werkt al sinds de verhuizing zo’n 19 jaar geleden in een gasloos pand, met dank aan de houtketels, waarin eigen houtafval wordt verwerkt. Daarnaast heeft het bedrijf eigen vrachtwagens waarmee bestellingen worden afgeleverd. “We gebruiken minimaal verpakkingsmaterialen. Alles gaat in pakdekens. Dat klinkt misschien gek, maar een pakdeken kun je honderden keren opnieuw gebruiken. Dat scheelt enorm veel verpakkingsafval’, zegt Marieke die daarnaast nog verwijst naar de watergedragen lijmen en de inpandige waterzuivering die ervoor zorgt dat vervuild water gezuiverd en geloosd kunnen worden. “Maar voor ons zijn dat vanzelfsprekendheden. En omdat we een 100 procent NL-product zijn en we onze producten bijna allemaal in Nederland afzetten, kunnen we het vervoer tot een minimum beperken. Het zijn allemaal kleine dingen, maar samen zorgen ze er voor dat we ons zonder overdrijven designmeubelmakers met een groen hart mogen noemen.”