EPE – We horen het van alle kanten: de bouw is oververhit. Problemen met het aantrekken van personeel en overvolle orderportefeuilles. Ook de kleinere aannemers zitten tot over de oren in het werk. Bij het Eper aannemersbedrijf Braakman & Pannekoek houden ze er zo hun eigen filosofie op na. Daarin past de uitbreiding van de eigen werkplaats om ramen, deuren en kozijnen weer in eigen beheer te kunnen maken. “Snel schakelen, daar gaat het om.”
Bouwbedrijf Braakman & Pannekoek doet het net even iets anders dan anderen. Daar waar andere bouwbedrijven veel werk, zoals het maken van kozijnen en ramen neerleggen bij toeleverende bedrijven, nemen zij dat werk weer in eigen beheer. Ze schaften er onlangs via Bos Machines in Vianen zelfs een tweedehands Vertongen pennenbank voor aan. “We doen veel renovatiewerk, bijvoorbeeld boerderijen en oude villa’s, maar ook detailhandel en horeca. Dan heb je vaak te maken met één kozijntje of een paar ramen met steeds andere afmetingen en andere profielen. Dat is lastig communiceren met de toeleverancier die 50 kilometer verderop zit. Nu doen we het zelf. We hebben een vaste medewerker die in de werkplaats dit soort klussen doet”, zegt Braakman, die samen met compagnon René Pannekoek 19 jaar geleden met het bouwbedrijf startte. “En nu kunnen we ook snel reageren op werk dat plotsklap binnenkomt”, vult Pannekoek aan. “Als er een inbraak is geweest en het raam is beschadigd, kun je tegen de klant niet zeggen dat hij drie weken moet wachten.”
Werkplaats
Overigens is de pennenbank niet de enige machine. De werkplaats is uitgerust met meerdere machines en doet niet onder aan het machinepark van een kleine timmerfabriek. De frees, vlakbank, vandiktebank, cirkelzaag en afkortzaag zorgen ervoor dat veel bewerkingen in eigen beheer uitgevoerd kunnen worden. Op de vraag of het in eigen beheer nemen van dit soort specialistisch werk door een aannemer nog wel van deze tijd is, is het even stil. “Geen idee. Wij kijken naar de dagelijkse praktijk. Voor ons werkt het in ieder geval een stuk prettiger als we de werkplaats inlopen en ter plekke iets kunnen maken”, zegt Pannekoek. “We hebben er bewust voor gekozen om de investering overzichtelijk en binnen de perken te houden. Dus geen dure CNC, maar een conventionele pennenbank. Als je een CNC hebt, dan moet je ook weer personeel daarvoor opleiden. Deze machine is wat eenvoudiger en kan dus door meer mensen bediend worden.”
Ruimte
Eigen koers volgen is mooi, maar ook Braakman & Pannekoek had de afgelopen jaren te maken met crisis, terwijl er nu weer werk in overvloed is. Braakman: “Ja de crisisjaren waren lastig. Ook wij hebben mensen moeten ontslaan. Dat waren goede jongens, waar je iedere dag mee samenwerkte. Die moet je dan op straat zetten. Dat vond ik persoonlijk heel zwaar.” Nu de economie weer richting kookpunt gaat, gaat het ook het Eper bouwbedrijf voor de wind. “Nu kunnen we er wel weer een mannetje bij gebruiken, maar ja, waar haal je die vandaan? Dat is ook het lastige. In moeilijke tijden zet je mensen aan de kant, terwijl je weet dat je ze later weer nodig hebt. We zijn overigens wel een erkend leerbedrijf. Jongeren kunnen hier de praktijk combineren met hun studie. Het is ook een mooie gelegenheid om nieuwe medewerkers binnen te halen”, zegt Pannekoek, die ondanks de drukte niet de indruk maakt dat het werk hem boven de pet groeit. “We zijn druk, maar zorgen er wel voor dat we niet ramvol zitten. We houden altijd ruimte voor kleine klussen tussendoor. Wij zien dat ook als een verplichting naar onze vaste klanten. Een aantal daarvan heeft ons de crisis doorgeholpen. Daar wil je nu niet tegen zeggen dat ze in oktober maar weer terug moeten komen. En dat is voor ons ook reden om het machinepark uit te breiden. Zo willen we ook graag mensen van dienst zijn die hier langskomen voor een eenmalige klusje, zoals het schaven van een tafelblad of het profileren van een daklijst. Mooie klusjes, die onze man in de werkplaats er graag even tussendoor doet.”
Planning
Ondanks dat er werk genoeg voorhanden is, zet het tweetal de rem op de groei van hun bedrijf. “We hebben nu acht medewerkers. We willen het compact en overzichtelijk houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de planning. Er moet niet te veel tijd zitten tussen het maken van een offerte en het uitvoeren van het werk. Er zijn nu bouwbedrijven die het nog steeds moeilijk hebben. Dat komt deels omdat er te veel tijd zit tussen het aannemen van het werk en de uitvoering. Op het moment van aannemen weet je niet exact wat de prijzen doen. Je ziet dat het laatste half jaar de prijzen van het inhuren van zzp-ers en de prijzen van materialen flink zijn gestegen. Dat was op het moment van het maken van de offerte nog niet voorzien. Die bedrijven hebben het nu opnieuw moeilijk.”