0.3 C
Apeldoorn
dinsdag 28 maart 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Bomenaanplant kan klimaatprobleem oplossen

APELDOORN – Windmolens, veganisme, CO2-opslag onder de grond; het is volgens de Britse ecoloog Thomas Crowther in een artikel in De Telegraaf allemaal onzin. De oplossing: wereldwijd massaal bomen aanplanten. Om precies te zijn: duizend miljard.

Een massale aanplant van bomen betekent volgens Crowther dat de burgers meer tijd krijgen voor de omstreden energietransitie richting elektrisch vervoer, warmtepompen en zonnepanelen. Volgens Crowther blijkt uit berekeningen dat er op de gehele wereld zeven keer meer bomen groeien dat tot nu toe werd aangenomen. Omdat de schattingen over het aantal bomen op aarde altijd veel te laag was, werd de potentie van bosaanleg nooit serieus genomen.

Uit satellietbeelden blijkt dat bomen minder ruimte innemen dan gedacht. En dus blijkt dat de aarde ruimte biedt aan zeven keer meer bomen dan tot nu toe werd aangenomen: voor 400 miljard, maar drie biljoen bomen.

De Nederlandse uitvinder en schrijver van het boek ‘Treesolution’, Pieter Hoff, kwam eerder al tot deze conclusie. Hij is van mening dan Nederland in 2030 klimaatneutraal kan zijn via grootschalige aanplant van bos. “Er is technisch wel een ingewikkelde manier om CO2 onder de Noordzee op te slaan, maar dat is vele malen duurder dan bosaanleg”, zo stelt Hoff in De Telegraaf. Hoff berekent dat de jaarlijkse aanplant van 239 miljoen bomen, (uitkomend op 2,39 miljard in tien jaar) genoeg is om de uitstoot van 163 miljoen ton CO2 voor 100 procent te compenseren. 2,39 Miljard bomen omvatten in totaal 12 miljoen hectare grond, hetgeen overeenkomt met drie keer de oppervlakte van Nederland.

Hoff is van mening dat het plan zelfs aan de grootste klimaatsceptici is te verkopen. “Stel dat we over 20 jaar concluderen dat de menselijke CO2-uitstoot toch niet als enige de klimaatverandering veroorzaakte, dan er is geen reden tot spijt. Want bosaanleg gaat erosie tegen, helpt de biodiversiteit, zorgt voor voedsel en betekent een inkomen voor miljoenen boeren”, aldus de omdenker in De Telegraaf.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X