15.1 C
Apeldoorn
woensdag 4 oktober 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Bijzondere houtsoorten onder de hamer

VELP – De beste boomstammen uit bos en plantsoen, worden zaterdag 29 februari per opbod verkocht tijdens de 24e Nederlandse Rondhoutveiling. Dit jaar zitten er, naast een groot aanbod mooie stammen van onder andere inlandse en Amerikaanse eik, acacia, iep en douglas, ook wat bijzondere houtsoorten tussen de kavels. De veiling op 29 februari vindt plaats in de aula van Helicon in Velp en start om 11.30 uur.

Elk jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag van februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze voor Nederland unieke veiling wordt hout van Nederlandse, en voor een klein deel ook van Belgische en Duitse bodem, geveild. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit dat wordt gebruikt voor bijzondere toepassingen zoals meubels, kunstvoorwerpen, restauraties, vloeren en boten. De veiling trekt dan ook ieder jaar veel verschillende bezoekers.

Ruim 650 kuub

Er is dit jaar ruim 650 kuub hout aangeboden voor de veiling; een groot deel van de kavels ligt nu al op de rolbaan in Schaarsbergen. Opvallend dit jaar zijn kavels amberboom, peer en slangeden. En twee soorten die nog niet eerder geveild zijn; duindoorn en pruikenboom. Verder gaat er een Japanse lariks van ruim 140 jaar oud onder de hamer; een boom die de droogte van de afgelopen twee zomers helaas niet heeft overleefd en daarom geveld moest worden.
Pieter Westerhof (Projectleider Rondhoutveiling en Regiomanager Bosgroep Midden Nederland): “Het aanmelden van veilinghout kwam al vroeg op gang dit jaar. Steeds meer mensen weten deze manier van hout aanbieden te waarderen, en hopen natuurlijk op een fantastische prijs voor hun hout. We hebben dit jaar geprobeerd het aanbod lager te houden dan bij de twee voorgaande edities. Hierbij zijn we deels geholpen door het aanbod van hout, maar ook bij het keuren is steeds geprobeerd alleen de mooiste stammen mee te nemen. Ik denk dan ook dat we best trots mogen zijn op wat er dit jaar onder de hamer gaat.”

Alexander Pechtold

Vorig jaar veilde hij al wat kavels om proef te draaien, dit jaar is Alexander Pechtold onze veilingmeester tijdens de 24e Nederlandse Rondhoutveiling. Tijdens zijn studietijd was hij veilingmeester bij Van Stockum’s in Den Haag. In 1995 haalde hij zijn diploma Veilinghouder. Het is dus geen onbekend terrein voor hem. We kijken er naar uit om hem weer in actie te zien!

Bezichtiging kavels op de rolbaan

Belangstellenden kunnen de kavels vanaf zaterdag 15 februari bezichtigen op de rolbaan bij Schaarsbergen (tot en met 28 februari dagelijks van 9.00 – 16.00 uur en op 29 februari van 9.00 – 11.00 uur). De veiling is op 29 februari in de aula van Helicon in Velp en start om 11.30 uur stipt.
Al het hout is van tevoren gekeurd en is van de hoogste kwaliteit. De kavelplaats en de veiling zijn vrij toegankelijk. Wie op 29 februari wil meebieden op het aangeboden hout dient van tevoren een biednummer aan te vragen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Bosgroepen (bosgroepen.nl/rondhoutveiling). De veilingcatalogus komt twee weken voor de veiling beschikbaar.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X