HILVERSUM – Het buitenschilderwerk van de circa vijftig gestapelde sociale woningen van de Wandelmeent in Hilversum is eind september 2020 volledig hersteld. Reinders B.V. uit Amsterdam verrichtte het schilderwerk voor dit onderhoudsproject en paste hiervoor de gecertificeerde, duurzame coatings van Drost Coatings toe.
Het experimentele wooncomplex uit de jaren 70, met allerlei gemeenschappelijke ruimtes, is eigendom van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken uit Hilversum en wordt met zijn karakteristieke felle kleuren aangemerkt als beschermd Stadsgezicht. De woningen behoren tot een woongemeenschap die door de bewoners sinds de jaren 70 intact wordt gehouden. Martin Groot Kormelinck is projectleider planmatig en groot onderhoud bij de afdeling Vastgoed van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken. De woningen worden gekenmerkt door een boogvormig groen dak met prefab betonelementen. De pui-invulling boven de gemetselde borstwering is helderrood gebeitst. Volgens Groot Kormelinck is het een behoorlijk onderhoudsgevoelig complex. “De houten deuren en ramen met rondom 15 cm breed raamhout zijn felgekleurd geel, oranje, blauw, groen en rood”, vertelt hij. De houten kozijnen zijn tijdens een renovatie in 2007 grotendeels vervangen. “Dit complex is een uniek stadsgezicht met vrij lastige kleuren die niet gewijzigd mogen worden. Vooral rood is een zeer onderhoudsintensieve kleur.”
Tienjarige garantie
Sinds 2015 hanteert corporatie Gooi en Omstreken langetermijnafspraken voor onderhoud aan hun woningvoorraad, onder meer met schildersbedrijf Reinders uit Amsterdam voor de Wandelmeent. Jeroen van Doornik, projectleider bij Reinders, legt uit dat zij volledig verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het hout- en schilderwerk van het wooncomplex. “De onderhoudstaken, zoals schilderbeurt en het houtrotherstel, worden elke tien jaar verricht”, zegt Van Doornik. De bewoners vinden het belangrijk dat voor het schilderwerk milieuvriendelijke producten worden gebruikt. “Wij gaan mee in deze keuze, vandaar dat we bij de Wandelmeent de duurzame, ‘groene’ coatings van Drost Coatings hebben toegepast.” Van Doornik geeft aan dat zij met Drost Coatings een tienjarige garantie durven af te geven. Om het schilderwerk tien jaar goed te houden wordt na vijf à zes jaar het schilderwerk bijgewerkt. “We werken al jaren met de coatings van Drost, die ruim voldoen aan de milieueisen.”
Gecertificeerd biobased
Frits van der Molen, manager R&D bij Drost Coatings in Venlo, heeft de nieuwe milieuvriendelijke coatings van de Supreme-lijn ontworpen. Het biobased gehalte in de Drostcoatings wordt gecontroleerd door onafhankelijke testinstituten zoals Tüv, waarvoor certificaten worden afgegeven.
“De Supreme-coating bevat 52% procent biobased grondstoffen en draagt twee sterren – twee sterren staat voor een gehalte tussen de 40-60 procent biobased materiaal.” Van der Molen vertelt dat zij voortdurend onderzoeken hoe ze hun coatings verder kunnen verduurzamen en vergroenen. “Op dit moment hangt het gebruik van 100% biobased coatings sterk af van de wensen en eisen van een klant”, zegt Van der Molen. Sneldrogende, goed dekkende hoogglans coatings waarmee schilders goede resultaten boeken, staan nog steeds op nummer 1 bij opdrachtgevers. Volledige, dus 100% biobased hoogglans coatings die snel drogen, goed dekkend zijn en een lange levensduur hebben, zijn nu nog niet voorhanden voor grootschalige schilderprojecten.”
Innovaties
Van der Molen volgt innovatieve ontwikkelingen op de voet en verwerkt deze ontwikkelingen tot eigen innovaties. “Interessante vernieuwingen zijn bijvoorbeeld coatings gebaseerd op nieuwe plantaardig gebaseerde grondstoffen, die nog beter zullen scoren in de CO2-reductie en het biobased gehalte. Hiermee voeren we inmiddels laboratoriumtesten uit”, zegt hij. “Uiteindelijk streven we naar een hoogwaardige biobased coating die 100% bijdraagt aan de vergroening en verduurzaming van het milieu”, aldus Van der Molen.